تست خرابی خازن کولر گازی با مولتی متر + علائم خرابی خازن کولر
برای اینکه بدانید خازن چیست، باید گفت خازن کولر گازی یکی از قطعات مهم در سیستم تهویه مطبوع است که وظیفه اصلی آن ذخیره و آزادسازی انرژی الکتریکی است. در واقع خازن نقش مهمی در راه اندازی و عملکرد کمپرسور کولر گازی دارد. این قطعه با ارائه شوک الکتریکی اولیه، کمپرسور را راه اندازی می کند و سپس باعث کاهش جریان و تثبیت عملکرد سیستم می شود. در صورت خرابی یا کاهش کارایی خازن، ممکن است کولر گازی دچار مشکلاتی مانند راه اندازی ناموفق، عملکرد ناپایدار یا خاموش شدن ناگهانی شود. بنابراین بررسی و تعویض به موقع آن اهمیت زیادی دارد که بهترین روش، تست خازن کولر با مولتی متر است که به سادگی خراب یا سالم بودن خازن را مشخص می کند.
علائم خرابی خازن کولر گازی
- کند شدن دور موتور: با روشن شدن کولر و شروع کار موتور در دورهای کند و تند، سیم پیچ کمکی، خازن و سیم پیچ اصلی در مدار کولر قرار گرفته و سبب کارکرد موتور کولر با همان دور می شود. بنابراین یکی از نشانه های عیب یابی اسپیلت، کند شدن دور موتور کولر به علت آسیب دیدن یا سوختن خازن است.
- روشن نشدن کمپرسور: ابتدا به موتور فن دقت کنید؛ اگر موتور فن روشن می شود اما کمپرسور روشن نمی شود، امکان دارد که خازن کولر خراب شده باشد، که به دلیل جریان اضافی است که کمپرسور در این حالت مصرف می کند.
- عمل نکردن فن: اگر کلید فن را روی کلیه حالت ها قرار داده اما فن روشن نشد، این امر می تواند نشانه خرابی خازن کولر گازی باشد.
نحوه تست خازن کولر گازی
- در ابتدا کولر را خاموش کرده و کلید مدار را نیز قطع کنید تا در حین کار از اتصال مجدد برق جلوگیری شود.
- با استفاده از یک پیچ گوشتی و یا یک تیغه فلزی که دسته عایق داشته باشد، مدار را اتصال کوتاه کرده و ولتاژ باقی مانده در خازن را تخلیه کنید.
- در مرحله باید یک یا هر دو پایه را کاملا از مدار اصلی جدا کنید.
- مقاومت پایانه های خازن را به وسیله مولتی متر اندازه گیری کنید. اگر مولتی متر بی نهایت و یا عدد صفر را نشان دهد به این معنی است که خازن خراب است و باید این قطعه تعویض شود تا به دیگر قطعات کولر آسیب وارد نکند.
مراحل تعویض خازن کولر گازی
- ابتدا باید برق کولر گازی را از فیوز قطع کنید و خازن خراب را از کولر جدا کرده و خازن جدید را جایگزین کنید.
- سیمی که از نقطه S کمپرسور به طرف خازن آمده است را به نقطه اتصال HERM خازن وصل کنید.
- سپس سیمی که از سمت نقطه R کمپرسور به سمت خازن آمده را نیز به نقطه S خازن متصل نمایید.
- در نهایت یک سیم از سمت فن به سمت خازن می آید که به نقطه اتصال فن در خازن متصل می شود. دقت شود در خازن های دو پایه، خازن فن مجزا است و نقطه FAN در آن وجود ندارد.
دلایل خرابی خازن کولر گازی
- نوسان ولتاژ ورودی به دستگاه: اگر ولتاژ ورودی به خازن از ولتاژ نامی و اسمی خازن بیشتر باشد، باعث خرابی و آسیب به خازن کولر می شود.
- افزایش دمای کارکرد کولر: در محیط گرم که تهویه مناسب وجود ندارد، احتمال خراب شدن و حتی سوختن خازن کولر افزایش می یابد.
- فرسودگی موتور کولر: با گذشت زمان کیفیت و کارایی موتور کولر کاهش می یابد که همین امر باعث خرابی و آسیب دیدن خازن کولر می شود.
جمع بندی
خازن معیوب کولر باعث عدم راه اندازی موتور فن، کمپرسور، گرم شدن بیش از حد و عملکرد ضعیف کولر می شود. در صورت مشاهده نشانه خرابی خازن کولر گازی مانند ترکیدگی، فرو رفتگی و یا برآمدگی در خازن، با استفاده از مولتی متر به سادگی می توان اتصال کوتاه و قطعی خازن ها را تشخیص داد و نیازی به دستگاه تخصصی مانند خازن سنج ندارید.
من متخصص و پژوهشگر در زمینه هوای فشرده و انواع کمپرسور باد هستم و سعی می کنم تا جدیدترین و کارامدترین اطلاعات را در خصوص صنعت هوای فشرده با شما به اشتراک بگذارم.
خیلی خوشحالم که هستین
کانال تلگرامی هم دارید ؟