کمپرسور

دلایل یکسره کردن موتور یخچال

آپدیت شده در: 14 بهمن 1403
امتیاز شما به این مقاله:

یکسره کردن موتور یخچال به معنای این است که موتور به طور مداوم و بدون وقفه کار کند، حتی زمانی که نیازی به خنک سازی بیشتر یخچال نباشد. یکسره شدن کمپرسور یخچال می تواند به دلایل مختلفی مانند خرابی ترموستات، نشتی گاز مبرد، کثیف یا مسدود شدن کویل‌های کندانسور، یا مشکلات مربوط به فن های خنک کننده رخ دهد که باید برای رفع آن اقدامات لازم را انجام داد. وقتی موتور یخچال یکسره کار می کند، نه تنها مصرف انرژی افزایش می‌یابد بلکه ممکن است باعث فرسودگی سریع تر قطعات و کاهش عمر مفید یخچال شود.

از کجا بفهمیم یخچال یکسره کار میکند

اگر صدای موتور یخچال به طور پیوسته و بدون وقفه شنیده می شود، نشانه ای از یکسره کردن موتور یخچال است. نشانه های دیگر یکسره کردن موتور یخچال، شامل گرم شدن بیش از حد بدنه یخچال، یخ زدن مواد غذایی داخل یخچال (به دلیل سرمای بیش از حد) و افزایش غیرمعمول مصرف برق و در نتیجه افزایش قبض برق می باشد.

علت یکسره شدن موتور یخچال

یکسره کردن موتور یخچال باعث افزایش مصرف انرژی و کاهش عمر مفید کمپرسور یخچال خواهد شد. در صورت بروز این مشکل، بهتر است بلافاصله با یک تکنسین مجرب تماس گرفته تا علت اصلی تشخیص داده شده و اقدامات لازم برای تعمیر یا سرویس یخچال انجام گردد. یکسره کردن موتور یخچال معمولا در ماه های گرم رخ می دهد و دلایل مختلفی دارد که عبارتند از:

  • خرابی کمپرسور یخچال
  • قرار گرفتن یخچال در مکان نامناسب
  • کثیف بودن کندانسور
  • کم بودن گاز یخچال
  • خرابی تایمر دیفراست
  • خرابی لاستیک یخچال
  • خرابی ترموستات یخچال
  • باز و بسته کردن مداوم درب یخچال
  • ایراد در برد و سنسور یخچال
  • خراب شدن فن یخچال

1- خرابی کمپرسور یخچال

کمپرسور یخچال باعث گردش هوا و خنک شدن داخل یخچال به صورت یکنواخت می شود. به همین دلیل خرابی کمپرسور یخچال باعث خواهد شد تا یخچال عمل خنک سازی را به درستی انجام ندهد که در نتیجه باعث یخ زدن بیش از حد مواد غذایی و یا گرم شدن داخل یخچال می شود. خرابی موتور کمپرسور ممکن است به دلایل مختلفی از جمله خرابی سیم پیچ یا ضعیف شدن موتور کمپرسور رخ دهد.

خرابی کمپرسور یخچال

2- قرار گرفتن یخچال در مکان نامناسب

یکی از مهمترین علل یکسره شدن موتور یخچال، قرار گیری یخچال در مکان نامناسب است. یخچال باید از وسایل گرمایشی مانند اجاق گاز، آبگرمکن، نور آفتاب و … فاصله داشته باشد. قرار گیری یخچال در کنار این عوامل، سبب می شود که یخچال برای خنک نگه داشتن خود به طور دائم کار کند. همچنین دقت شود که یخچال باید در فاصله مناسبی از دیوار قرار بگیرد تا کمپرسور به راحتی گرمای خود را به بیرون انتقال دهد.

3- کثیف بودن کندانسور یخچال

در ابتدا اگر نمی دانید که کندانسور چیست، باید گفت که کندانسور در پشت یا زیر یخچال قرار گرفته و وظیفه دفع گرمای داخل یخچال به محیط بیرون را بر عهده دارد. وقتی کندانسور با گرد و غبار یا ذرات دیگر پوشیده شود، توانایی آن برای انتقال حرارت کاهش یافته و موتور یخچال یکسره کار خواهد کرد تا دمای داخل یخچال را حفظ کند.

4- کم بودن گاز یخچال

یکی دیگر از علت های یکسره کردن موتور یخچال، کم بودن گاز یخچال است. گاز یخچال برای خنک سازی هوای اطراف متراکم می شود و تحت فرآیندهای تبخیر و میعان قرار گرفته که باعث می شود گرمای داخل یخچال خارج و دمای آن سرد شود. امروزه از گاز R134 و R600 برای یخچال ها استفاده می شود که کم شدن این گازها فرایند خنک سازی یخچال را با مشکل مواجه می کند و باعث می شود یخچال یکسره کار کند.

5- خرابی تایمر دیفراست یخچال

خرابی یا ایراد جزئی در تایمر دیفراست می تواند باعث یکسره کردن موتور یخچال شود. وظیفه اصلی تایمر دیفراست، فعال کردن دیفراست یا برفک زدایی از یخچال است. در یخچال های پیشرفته، از مدارهای حالت جامد جهت کنترل چرخه یخ زدایی استفاده می شود؛ اما در یخچال های قدیمی تایمر دیفراست، سیستم یخ زدایی را کنترل می کند. در صورت خراب شدن تایمر، این چرخه دچار مشکل شده و باعث یکسره کردن موتور یخچال خواهد شد.

تایمر دیفراست

6- خرابی لاستیک درب یخچال

خرابی لاستیک یخچال تاثیر زیادی در یکسره کردن موتور یخچال دارد. این لاستیک به عنوان محافظ عمل کرده تا برودت از یخچال خارج نشده و گرما نیز وارد آن نشود. در صورت خرابی این لاستیک، گرما به داخل راه پیدا کرده و کمپرسور یخچال به صورت مداوم کار می کند تا دما را در حد نرمال نگه دارد.

لاستیک درب یخچال

7- خرابی ترموستات یخچال

ترموستات در یخچال فریزر، دمای داخلی یخچال را بررسی کرده و تنظیمات دما را به درستی انجام می دهد تا دما در داخل یخچال در تمام ساعات شبانه روز یکسان باشد. ترموستات یخچال وظیفه فرمان دادن به تایمر دیفراست را بر عهده دارد که در صورت خراب شدن ترموستات، تایمر متوجه برفک نمی شود و موتور یخچال بدون وقفه کار خواهد کرد.

ترموستات یخچال

8- باز و بسته شدن مداوم درب یخچال

باز و بسته کردن مداوم درب یخچال باعث می شود یخچال سرمای خود را از دست بدهد و موتور یخچال برای جبران سرمای از دست رفته به صورت یکسره کار کند. توصیه می شود در صورت نیاز به مواد غذایی مختلف، آن ها را به یک باره از یخچال خارج کنید و در را باز و بسته ننمایید.

9- خراب شدن برد اصلی یخچال

سنسور یخچال باعث می شود تا به صورت مدام دمای فضای داخلی یخچال و فریزر چک شود و هنگامی که دما به حالت ایده آل رسید، فرمان قطع عملکرد به کمپرسور داده شود. سنسور یخچال حساسیت بالایی دارد و کوچکترین ایراد در آن باعث یکسره کردن موتور یخچال خواهد شد.

10- خرابی فن یخچال

فن یخچال سرما را در سرتاسر یخچال به گردش در می آورد تا مواد داخل یخچال به صورت یکنواخت خنک شود. در صورت خرابی فن یخچال، سرما به طور کامل در یخچال گردش نخواهد کرد و موتور یخچال برای جبران آن مجبور است که به صورت یکسره کار کند.

11- خرابی درب جا یخی در یخچال های قدیمی

خرابی درب جا یخی یخچال

در یخچال های قدیمی، جا یخی در طبقه بالا قرار دارد و درب جداگانه ای برای آن در نظر گرفته شده است. اگر درب جایخی به درستی بسته نشود، گرما وارد این بخش شده که برای جبران آن موتور یخچال باید به طور مداوم کار کند تا جا یخی به دمای مورد نیاز خود برسد.

سخن آخر

یکسره کردن موتور یخچال می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد، از جمله: کمبود گاز مبرد، خرابی ترموستات یا سنسورهای دما، کثیفی کندانسور، خرابی فن ها، خرابی لاستیک دور درب یخچال و نفوذ هوای گرم به داخل که همه این عوامل می توانند باعث یکسره کار کردن موتور یخچال شوند. تشخیص زودهنگام و رفع این مشکل اهمیت زیادی دارد و در صورت مشاهده علائمی مانند صدای مداوم موتور، گرم شدن بدنه یخچال، یخ زدن مواد غذایی یا افزایش غیرمعمول قبض برق، باید به سرعت برای رفع این مشکل اقدام کرد.

avatar
حسین موسوی نیا

من متخصص و پژوهشگر در زمینه هوای فشرده و انواع کمپرسور باد هستم و سعی می کنم تا جدیدترین و کارامدترین اطلاعات را در خصوص صنعت هوای فشرده با شما به اشتراک بگذارم.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

‫7 دیدگاه ها
  1. لطفا آدرستون رو برای بنده ارسال کنینم چجوری باهاتون ارتباط بر قرار کنم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا