کمپرسور

 چیلر بهتر است یا کولر گازی؟ (مقایسه اسپیلت و چیلر)

آپدیت شده در: 21 بهمن 1403
امتیاز شما به این مقاله:

اگر فضای کوچکی دارید و به دنبال یک سیستم خنک کننده با هزینه کم هستید و هزینه نصب برای شما مهم است، بهترین کولر گازی پیستونی گزینه مناسبی است. اما اگر فضای بزرگ یا صنعتی دارید و به دنبال یک سیستم خنک کننده با ظرفیت بالا و مصرف انرژی کم هستید، چیلر انتخاب بهتری خواهد بود.

مقایسه اسپیلت و چیلر

به کارگیری اسپلیت و چیلر برای سرمایش یک ساختمان مزایا و معایبی دارد و انتخاب بهترین گزینه به نیازها و شرایط هر ساختمان بستگی دارد. اگر به دنبال راه حل ساده، کم هزینه و سریع برای فضاهای کوچک هستید، سیستم اسپیلت انتخاب مناسبی است. اما اگر به یک سیستم برای فضاهای بزرگ با قابلیت کنترل دما در مقیاس بزرگ نیاز دارید، چیلر گزینه بهتری خواهد بود.

ویژگی چیلر کولر گازی
راندمان دستگاه بالا پایین
هزینه تعمیر، نگهداری، اجرا و نصب بالا پایین
قیمت دستگاه گران مقرون به صرفه تر
عمر مفید بیشتر (با توجه به عملکرد خنک سازی هوا مبتنی بر آب) کمتر
اشغال فضا زیاد کم
تامین گرمایش دارد با قدرت کم و مصرف برق زیاد
تاثیر در نمای ساختمان تاثیر دارد تاثیری ندارد
فیلتراسیون هوا قابلیت تصفیه هوای وارد شده به ساختمان محدود به هوای داخل ساختمان
محل نصب متغیر با توجه به نوع دستگاه پشت بام (یونیت خارجی) و داخل خانه (یونیت داخلی)
تنظیم رطوبت دارد دارد
محدوده کاربرد فضاهای بزرگ و صنعتی فضاهای کوچک تا متوسط
کنترل دما دقیق و قابل تنظیم برای هر بخش محدود به واحد استفاده شده

بیشتر بخوانید: کولر گازی پیستونی چیست و چه مزایایی دارد؟

تفاوت چیلر و اسپلیت

1- مقایسه اسپیلت و چیلر از نظر سرمایش

اسپلیت سیستم سرمایش مناسب برای واحدهای ساختمانی کمتر از 150 متر است. اما برای واحدهای بزرگ تر استفاده از یک چیلر یا مینی چیلر، از نظر قیمت و میزان سرما گزینه بهتری می باشد.

2- تفاوت چیلر و اسپلیت از نظر گرمایش

کولرهای گازی قدرت گرمایش بالایی نداشته و به دلیل مصرف برق زیاد صرفه اقتصادی برای تولید گرما ندارند. در مقابل چیلرها می توانند از طریق اتصال فن کویل یا هواساز به موتورخانه و پکیج، گرمایش مورد نیاز محیط را تامین کنند. در چیلرها به دلیل تامین آب گرم از طریق پکیج یا موتورخانه، مصرف برق و گاز نسبتا پایین است به همین دلیل تامین گرمایش از طریق چیلر روشی مقرون به صرفه نسبت به اسپیلت محسوب می شود.

3- تفاوت چیلر و کولر گازی از نظر تاثیر در نمای ساختمان

کولر گازی از دو بخش داخلی و خارجی (کندانسور) تشکیل شده است که برای هر بخش داخلی یک واحد خارجی (کندانسور) نیاز است. برای یک ساختمان با چندین اتاق، تعداد زیادی کندانسور در نمای ساختمان نصب می شود که می تواند ظاهر ساختمان را تحت تاثیر قرار دهد. در مقابل چیلر یک واحد مرکزی است که در موتورخانه یا فضای باز نصب شده که این امر باعث می شود تاثیر کمتری بر نمای ساختمان داشته باشد.

4- مقایسه کولر گازی و چیلر از نظر قدرت خنک کنندگی

کولر گازی برای فضاهای کوچک تا متوسط مانند اتاق یا دفتر کار طراحی شده است. هر واحد کولر گازی به طور مستقل عمل کرده و سرعت خنک کنندگی بالایی دارد و می تواند به سرعت دمای محیط را کاهش دهد. در مقابل چیلر با سرعت کمتری فضا را خنک می کند و برای فضاهای بزرگ مانند ساختمان های تجاری، صنعتی یا مجتمع های مسکونی بزرگ مناسب است. چیلرها به صورت مرکزی عمل کرده و می توانند چندین واحد یا کل ساختمان را همزمان خنک کنند. بر خلاف اسپیلت، کنترل دمای هر اتاق به صورت مستقل توسط چیلر دشوار می باشد مگر اینکه از سیستم های فن کویل یا هواساز استفاده شود.

5- فرق چیلر و کولر گازی از لحاظ فیلتر هوا

در کولر گازی به ازای هر یونیت داخلی تنها یک فیلتر وجود دارد و فیلتر موجود در اسپلیت فقط قابلیت فیلتر کردن هوای داخل ساختمان را دارد و قادر به فیلتر کردن هوای ورودی به ساختمان نیست. اما چیلرها مجهز به انواع فیلترهای هوا می باشند و می توانند هوای ورودی به ساختمان را از هر نوع آلودگی تصفیه کنند.

6- مقایسه هزینه تعمیر و نگهداری چیلر و اسپلیت

هزینه تعمیر و عیب یابی اسپیلت، کمتر از چیلرها است. بسیاری از مشکلات رایج در اسپیلت مانند نشتی گاز، خرابی کمپرسور یا مشکلات برقی به راحتی قابل تشخیص و تعمیر هستند. سرویس های دوره ای اسپلیت نیز شامل تمیز کردن فیلترها، بررسی گاز مبرد و بررسی عملکرد کلی دستگاه است. در مقابل هزینه نگهداری چیلر بیشتر از کولر گازی است. سرویس های دوره ای چیلر شامل بررسی و تمیز کردن کندانسور و اواپراتور، بررسی سیستم آب و بررسی پمپ ها است. از مشکلات رایج چیلر نیز می توان به رسوب گرفتگی، نشتی آب، خرابی پمپ ها، خرابی کمپرسور و مشکلات الکتریکی اشاره کرد.

7- مقایسه چیلر و اسپلیت از نظر محل نصب

کولر گازی از دو یونیت داخلی و خارجی تشکیل شده است. یونیت خارجی در تراس یا پشت بام نصب شده و یونیت داخلی در دیوار داخلی خانه نصب می شود. اما محل نصب چیلرها با توجه به نوع آن ها متفاوت است. چیلر آبی در موتورخانه ساختمان و چیلر هوا در پشت بام نصب می شود. در چیلرهای آبی جهت خنک کردن کندانسور باید یک برج خنک کننده نیز در پشت بام تعبیه شود.

8- تفاوت اسپیلت و چیلر در میزان مصرف برق

کولرهای گازی مصرف برق کمتری دارند و برای فضاهای کوچک و متوسط طراحی شده اند. بسیاری از کولرهای گازی دارای برچسب انرژی با کلاس‌ A هستند و مصرف برق کمتری دارند. چیلرها برای خنک کردن فضاهای بزرگ و صنعتی طراحی شده اند و به همین دلیل مصرف برق بیشتری دارند. همچنین نوع چیلر (آبی یا هوایی) نیز بر مصرف برق تأثیر گذار است و چیلرهای آبی مصرف انرژی کمتری دارند.

چیلر

9- تفاوت کولر گازی و چیلر از نظر تنظیم رطوبت هوا

کولر گازی به تنهایی رطوبت هوا را کاهش می دهد اما چیلر به تنهایی این قابلیت را ندارد. چیلر تنها با اتصال به هواسازها می تواند کنترل دقیقی بر روی رطوبت هوا داشته باشد. به طور کلی برای تنظیم دقیق رطوبت هوا، چیلرهای متصل به هواسازها انتخاب بهتری هستند.

10- مقایسه زمان و هزینه نصب چیلر و اسپیلت

هزینه نصب کولرهای گازی پایین تر است و روی دیوارها یا پنجره‌ها نصب می شود و نیازی به کانال‌کشی پیچیده ندارد. همچنین به دلیل وجود اجزای کمتر و پیچیدگی پایین تر، هزینه نصب اسپیلت نسبت به چیلر کمتر است. اما نصب چیلر نیاز به تخصص بیشتری دارد و فرآیندی زمان بر بوده و به سیستم های لوله کشی و کانال کشی نیاز دارد. هزینه نصب چیلر نیز به دلیل نیاز به تجهیزات و نصب پیچیده، بالاتر می باشد.

11- تفاوت اسپلیت و چیلر از نظر عملکرد

چیلر دستگاهی است که بر اساس چرخه ترمودینامیکی و سیال مبرد، باعث خنک شدن هوا می شود. مبرد خنک شده وارد فن کوئل ها شده و سپس فن موجود در یونیت فن کویل با مکش هوای اتاق و عبور آن از روی لوله های سرد کویل، هوای خنک را به درون اتاق منتقل می کند.

اما کولر گازی با استفاده از کمپرسور داخل دستگاه و استفاده از گاز خنک کننده، هوا را خنک می کند. در اسپلیت گاز خنک کننده در کمپرسور تحت فشار قرار می گیرد و به مبدل حرارتی منتقل می شود. هوا پس از سرد شدن توسط گاز خنک کننده به فضای مدنظر بازگشت داده می شود.

12- مقایسه اسپیلت و چیلر از لحاظ طول عمر و دوام

طول عمر کولر گازی کم تر از چیلر است و حدود ۱۰ تا ۱۵ سال کار می کند اما طول عمر چیلرها بیشتر بوده و حدود ۲۰ تا ۲۵ سال می باشد.

مزایا و معایب چیلر

مزایای چیلر

  • مناسب برای فضاهای بزرگ و نیازهای سرمایشی بالا
  • کارایی بالا در تأمین سرمایش مداوم
  • امکان استفاده از آب به عنوان سیال خنک کننده

معایب چیلر

  • هزینه نصب و نگهداری بالا
  • نیاز به فضای بیشتر برای نصب

مزایا و معایب کولر گازی

مزایای کولر گازی

  • هزینه کمتر برای نصب و نگهداری
  • مناسب برای فضاهای کوچک و متوسط
  • نصب آسان و سریع

معایب کولر گازی

  • کارایی کمتر در فضاهای بزرگ
  • نیاز به شارژ گاز مبرد به‌طور دوره ای

جمع بندی

چیلر برای ایجاد سیستم تهویه مطبوع و فراهم آوردن نیازهای سرمایش و گرمایش در فضاهای بزرگ کاربرد دارد. اما اگر به دنبال یک سیستم مقرون به صرفه و مناسب برای خنک کردن فضاهای کوچک هستید، کولر گازی انتخاب بهتری خواهد بود. کولر گازی از کمپرسور استفاده کرده و مصرف برق و هزینه کمتری دارد و البته راندمان آن نیز کمتر است. میزان فیلتراسیون هوا نیز در کولر گازی محدود به هوای داخل ساختمان است، اما چیلر می تواند هوای ورودی از فضای باز را نیز فیلتر کند.

avatar
حسین موسوی نیا

من متخصص و پژوهشگر در زمینه هوای فشرده و انواع کمپرسور باد هستم و سعی می کنم تا جدیدترین و کارامدترین اطلاعات را در خصوص صنعت هوای فشرده با شما به اشتراک بگذارم.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا